Зміст :
Житні млинці з солодом і квасом – це незвичайний і смачний варіант традиційних млинців. Завдяки використанню житнього борошна, солоду і квасу вони набувають характерний насичений смак і темний колір. Ці млинці можна подавати як із солоними, так і з солодкими начинками, що робить їх універсальною стравою для сніданку, обіду чи вечері.
Час приготування – близько 1 години
Складність рецепта середня
Інгредієнти
- 150 г житнього борошна
- 100 г пшеничного борошна
- 2 столові ложки житнього солоду
- 500 мл квасу (можна використовувати як домашній, так і магазинний)
- 2 яйця
- 2 столові ложки цукру (за смаком)
- 1 чайна ложка солі
- 2 столові ложки рослинної олії + олія для смаження
- 1 чайна ложка харчової соди
- 1 столова ложка оцет (для гасіння соди)
Житні млинці з солодом і квасом
Інструкція по приготуванню
- Житній солод залити невеликою кількістю гарячої води (близько 100 мл) і ретельно розмішати, щоб не було грудочок. Дати настоятися 10 хвилин.
- У великій мисці змішайте житнє та пшеничне борошно, цукор, сіль та заварений солод.
- Влийте квас, поступово помішуючи, щоб тісто було однорідним.
- В окремій мисці збийте яйця, після чого додайте їх в тісто разом з рослинним маслом. Перемішайте до однорідності.
- Погасіть соду оцтом і додайте в тісто. Ще раз добре перемішайте.
- Дайте тісту постояти близько 20 хвилин, щоб воно стало більш еластичним і його було легше випікати.
- Розігрійте сковороду на середньому вогні і злегка змастіть її рослинним маслом.
- Виливаємо на сковороду невелику кількість тіста і розподіляємо його круговими рухами.
- Обсмажте млинці з одного боку до пухирчастої та золотистої скоринки, потім переверніть і смажте ще 1-2 хвилини до готовності.
- Повторюйте процес, поки тісто не закінчиться, при необхідності змащуючи сковороду олією.
- Подавайте житні оладки гарячими, з медом, сметаною, сиром або ягідним варенням. Також вони добре поєднуються з солоними начинками, такими як слабосолена риба, ікра або сир.
Поради
- Якщо ви хочете зробити млинці більш пухкими, використовуйте більше соди, але не забудьте добре її загасити, щоб уникнути неприємного присмаку.
- Для більш вираженого смаку житнього солоду можна додати в тісто трохи меду або карамельного сиропу.
- Якщо тісто вийшло занадто густим, розбавте його невеликою кількістю квасу або молока.
Житні млинці з солодом і квасом – відмінне блюдо для тих, хто хоче спробувати щось нове і незвичайне. Вони відрізняються насиченим смаком і ароматом, а також незвичайним зовнішнім виглядом. Такі млинці стануть прекрасним доповненням до вашого сніданку або вечері і обов’язково припадуть до смаку тим, хто цінує традиційні рецепти з оригінальним підходом.