Житні млинці з солодом і квасом

Ржаные блины на солоде и квасе

Житні млинці з солодом і квасом – це незвичайний і смачний варіант традиційних млинців. Завдяки використанню житнього борошна, солоду і квасу вони набувають характерний насичений смак і темний колір. Ці млинці можна подавати як із солоними, так і з солодкими начинками, що робить їх універсальною стравою для сніданку, обіду чи вечері.

Час приготування – близько 1 години

Складність рецепта середня

Інгредієнти

  • 150 г житнього борошна
  • 100 г пшеничного борошна
  • 2 столові ложки житнього солоду
  • 500 мл квасу (можна використовувати як домашній, так і магазинний)
  • 2 яйця
  • 2 столові ложки цукру (за смаком)
  • 1 чайна ложка солі
  • 2 столові ложки рослинної олії + олія для смаження
  • 1 чайна ложка харчової соди
  • 1 столова ложка оцет (для гасіння соди)

Ржаные блины на солоде и квасеЖитні млинці з солодом і квасом

Інструкція по приготуванню

  1. Житній солод залити невеликою кількістю гарячої води (близько 100 мл) і ретельно розмішати, щоб не було грудочок. Дати настоятися 10 хвилин.
  2. У великій мисці змішайте житнє та пшеничне борошно, цукор, сіль та заварений солод.
  3. Влийте квас, поступово помішуючи, щоб тісто було однорідним.
  4. В окремій мисці збийте яйця, після чого додайте їх в тісто разом з рослинним маслом. Перемішайте до однорідності.
  5. Погасіть соду оцтом і додайте в тісто. Ще раз добре перемішайте.
  6. Дайте тісту постояти близько 20 хвилин, щоб воно стало більш еластичним і його було легше випікати.
  7. Розігрійте сковороду на середньому вогні і злегка змастіть її рослинним маслом.
  8. Виливаємо на сковороду невелику кількість тіста і розподіляємо його круговими рухами.
  9. Обсмажте млинці з одного боку до пухирчастої та золотистої скоринки, потім переверніть і смажте ще 1-2 хвилини до готовності.
  10. Повторюйте процес, поки тісто не закінчиться, при необхідності змащуючи сковороду олією.
  11. Подавайте житні оладки гарячими, з медом, сметаною, сиром або ягідним варенням. Також вони добре поєднуються з солоними начинками, такими як слабосолена риба, ікра або сир.

Поради

  • Якщо ви хочете зробити млинці більш пухкими, використовуйте більше соди, але не забудьте добре її загасити, щоб уникнути неприємного присмаку.
  • Для більш вираженого смаку житнього солоду можна додати в тісто трохи меду або карамельного сиропу.
  • Якщо тісто вийшло занадто густим, розбавте його невеликою кількістю квасу або молока.

Житні млинці з солодом і квасом – відмінне блюдо для тих, хто хоче спробувати щось нове і незвичайне. Вони відрізняються насиченим смаком і ароматом, а також незвичайним зовнішнім виглядом. Такі млинці стануть прекрасним доповненням до вашого сніданку або вечері і обов’язково припадуть до смаку тим, хто цінує традиційні рецепти з оригінальним підходом.