Зміст :
Лобіо по-грузинськи – це традиційна страва грузинської кухні, що представляє собою густу закуску або гарнір з квасолі з насиченим смаком спецій і трав. Ця страва дуже популярна в Грузії завдяки своїй простоті та універсальності. Лобіо готують з різних видів квасолі, при цьому додають часник, кінзу, волоські горіхи, різні спеції, що надає йому неповторний смак і аромат.
Час приготування становить близько 1,5-2 годин
Складність середня, так як потрібно трохи часу на підготовку і терпіння в процесі приготування.
Інгредієнти
- 300 г червоної квасолі
- 2-3 зубчики часнику
- 1 велика цибулина
- 50 г волоських горіхів
- 1 столова ложка винного оцту або гранатового соку
- 2 столові ложки рослинної олії
- 1 чайна ложка меленої червоної паприки
- 1 чайна ложка сушеного коріандру
- 1 чайна ложка меленої уцхо-сунелі (або хмелі-сунелі)
- Сіль і чорний мелений перець за смаком
- 1 пучок свіжої кінзи
- Свіжий базилік і петрушка (за бажанням)
Інструкція по приготуванню
- Квасоля попередньо необхідно замочити в холодній воді мінімум на 6-8 годин, а краще на ніч. Це скоротить час варіння і зробить квасолю більш м’якою.
- Після замочування злийте воду і промийте квасолю.
- Перекладіть квасолю в каструлю, залийте свіжою водою (приблизно в 2 рази більше обсягу квасолі) і доведіть до кипіння на середньому вогні.
- Зменшіть вогонь і тушкуйте квасолю близько 1-1,5 години, поки вона не стане м’якою, але не перевареною.
- Під час варіння при необхідності знімайте піну і додавайте воду, якщо вона сильно випаровується.
- Коли квасоля буде готова, злийте воду, залишивши трохи бульйону для подальшого варіння лобіо.
- У сковороді розігрійте рослинне масло на середньому вогні.
- Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Обсмажте цибулю до золотистого кольору, приблизно 5-7 хвилин, періодично помішуючи, щоб цибуля не пригоріла.
- Часник очистіть і дрібно наріжте або пропустіть через прес.
- Додайте часник на сковороду з цибулею, обсмажте ще 1-2 хвилини до появи аромату.
- Додайте в каструлю паприку, сушений коріандр, мелені уцхо-сунелі і добре перемішайте. Варіть ще хвилину, щоб спеції розкрили свої аромати.
- Волоські горіхи подрібнити в блендері або за допомогою ножа до дрібної крихти.
- Додаємо горіхи до цибулі і спецій на сковороді, перемішуємо і обсмажуємо все разом ще 2-3 хвилини.
- Додайте відварену квасолю в каструлю з горіхово-цибульною заправкою.
- Перемішайте всі інгредієнти, додайте винний оцет або гранатовий сік для кислинки і трохи квасолевого відвару, щоб дійти до потрібної консистенції (він може бути густішим або рідшим на ваш смак).
- Варіть на повільному вогні ще 10-15 хвилин, щоб всі аромати зійшлися.
- В самому кінці приготування додаємо в лобіо дрібно нарізану свіжу кінзу, базилік і петрушку, перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Лобіо можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді. Страва чудово поєднується з грузинським хлібом, лавашем або кукурудзяними коржами мчаді.
- Для додаткового аромату можна прикрасити блюдо декількома листочками кінзи зверху і посипати щіпкою меленого коріандру.
Поради
- Для більш насиченого смаку в лобіо можна додати трохи аджики або соусу ткемалі.
- Якщо у вас немає уцхо-сунелі, ви можете замінити його сумішшю хмелі-сунелі або додати трохи меленого кардамону.
- Волоські горіхи додають страві виразну текстуру та смак, але їх можна замінити на мигдаль або кешью, якщо ви хочете поекспериментувати.
Лобіо по-грузинськи – це не тільки смачне, але і корисне блюдо, яке просте в приготуванні і стане прекрасним доповненням вашого столу. Ароматні спеції, свіжа зелень і ніжна квасоля створюють гармонійне поєднання, яке нікого не залишить байдужим. Спробуйте приготувати лобіо за цим рецептом і ви відкриєте для себе справжній смак Грузії!