Грузинський Лобіо

Лобио по-грузински

Лобіо по-грузинськи – це традиційна страва грузинської кухні, що представляє собою густу закуску або гарнір з квасолі з насиченим смаком спецій і трав. Ця страва дуже популярна в Грузії завдяки своїй простоті та універсальності. Лобіо готують з різних видів квасолі, при цьому додають часник, кінзу, волоські горіхи, різні спеції, що надає йому неповторний смак і аромат.

Час приготування становить близько 1,5-2 годин

Складність середня, так як потрібно трохи часу на підготовку і терпіння в процесі приготування.

Інгредієнти

  • 300 г червоної квасолі
  • 2-3 зубчики часнику
  • 1 велика цибулина
  • 50 г волоських горіхів
  • 1 столова ложка винного оцту або гранатового соку
  • 2 столові ложки рослинної олії
  • 1 чайна ложка меленої червоної паприки
  • 1 чайна ложка сушеного коріандру
  • 1 чайна ложка меленої уцхо-сунелі (або хмелі-сунелі)
  • Сіль і чорний мелений перець за смаком
  • 1 пучок свіжої кінзи
  • Свіжий базилік і петрушка (за бажанням)
Лобио по-грузински
Грузинський Лобіо

Інструкція по приготуванню

  1. Квасоля попередньо необхідно замочити в холодній воді мінімум на 6-8 годин, а краще на ніч. Це скоротить час варіння і зробить квасолю більш м’якою.
  2. Після замочування злийте воду і промийте квасолю.
  3. Перекладіть квасолю в каструлю, залийте свіжою водою (приблизно в 2 рази більше обсягу квасолі) і доведіть до кипіння на середньому вогні.
  4. Зменшіть вогонь і тушкуйте квасолю близько 1-1,5 години, поки вона не стане м’якою, але не перевареною.
  5. Під час варіння при необхідності знімайте піну і додавайте воду, якщо вона сильно випаровується.
  6. Коли квасоля буде готова, злийте воду, залишивши трохи бульйону для подальшого варіння лобіо.
  7. У сковороді розігрійте рослинне масло на середньому вогні.
  8. Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Обсмажте цибулю до золотистого кольору, приблизно 5-7 хвилин, періодично помішуючи, щоб цибуля не пригоріла.
  9. Часник очистіть і дрібно наріжте або пропустіть через прес.
  10. Додайте часник на сковороду з цибулею, обсмажте ще 1-2 хвилини до появи аромату.
  11. Додайте в каструлю паприку, сушений коріандр, мелені уцхо-сунелі і добре перемішайте. Варіть ще хвилину, щоб спеції розкрили свої аромати.
  12. Волоські горіхи подрібнити в блендері або за допомогою ножа до дрібної крихти.
  13. Додаємо горіхи до цибулі і спецій на сковороді, перемішуємо і обсмажуємо все разом ще 2-3 хвилини.
  14. Додайте відварену квасолю в каструлю з горіхово-цибульною заправкою.
  15. Перемішайте всі інгредієнти, додайте винний оцет або гранатовий сік для кислинки і трохи квасолевого відвару, щоб дійти до потрібної консистенції (він може бути густішим або рідшим на ваш смак).
  16. Варіть на повільному вогні ще 10-15 хвилин, щоб всі аромати зійшлися.
  17. В самому кінці приготування додаємо в лобіо дрібно нарізану свіжу кінзу, базилік і петрушку, перемішуємо і знімаємо з вогню.
  18. Лобіо можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді. Страва чудово поєднується з грузинським хлібом, лавашем або кукурудзяними коржами мчаді.
  19. Для додаткового аромату можна прикрасити блюдо декількома листочками кінзи зверху і посипати щіпкою меленого коріандру.

Поради

  • Для більш насиченого смаку в лобіо можна додати трохи аджики або соусу ткемалі.
  • Якщо у вас немає уцхо-сунелі, ви можете замінити його сумішшю хмелі-сунелі або додати трохи меленого кардамону.
  • Волоські горіхи додають страві виразну текстуру та смак, але їх можна замінити на мигдаль або кешью, якщо ви хочете поекспериментувати.

Лобіо по-грузинськи – це не тільки смачне, але і корисне блюдо, яке просте в приготуванні і стане прекрасним доповненням вашого столу. Ароматні спеції, свіжа зелень і ніжна квасоля створюють гармонійне поєднання, яке нікого не залишить байдужим. Спробуйте приготувати лобіо за цим рецептом і ви відкриєте для себе справжній смак Грузії!