Зміст :
Рибні страви гарні в будь-якому приготованому вигляді на столі – смаженому, тушкованому або копченому. Серед різноманіття вибору морської риби для свого меню багато зупиняються на сомах. М’ясо сома ніжне, соковите і відмінне на смак, в рибі майже немає кісток. М’ясо сома не дуже жирне і щільне, ніжне по консистенції і з трохи солодкуватим смаком. Нижче наведено кілька доступних і простих рецептів приготування цієї смачної і корисної риби.
Стейк з сома у фользі
Щоб приготувати цю страву за 30 хвилин, вам знадобляться інгредієнти:
- стейк з сома – 4 штуки (вагою 800-900 г);
- капуста брокколі – 200 г;
- часник – 4 зубчики;
- вершкове масло – 100 г;
- лимон (для прикраси) – кілька часточок;
- зелень кінзи;
- спеції – насіння коріандру, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Підготуйте всі інгредієнти: подрібніть кінзу, часточки лимона, обсушіть рибний стейк. Часник дрібно порубати ножем.
- На розігрітій сковороді обсмажте часник і кінзу в маслі на повільному вогні.
- На кожен шматок фольги на підготовлені шматки фольги на деко викласти рибний стейк (попередньо змастити фольгу маслом), на рибу викласти часточки лимона, поруч з рибою покласти суцвіття капусти, посолити, додати спеції.
- Полийте рибу сумішшю часнику і кінзи, зверху оберніть рибу ще одним шматком фольги так, щоб вийшов конвертик.
- Запікайте стейки в духовці близько 10-14 хвилин при 200 градусах.
Смачного!
Пиріг з сомом
Смачні і ароматні пиріжки з сома припадуть до смаку любителям дієтичних страв своєю ніжною і м’якою текстурою і ні з чим незрівнянним ароматом.
Інгредієнти:
- філе сома – 400 г;
- готове листкове тісто – 250 г;
- рослинна олія – 1 ст.л .;
- панірувальні сухарі – 2 ст.;
- цибуля-порей – 150 г;
- шпинат – 150 г;
- спеції, сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
- Філе риби нарізати кубиками, посолити, за бажанням додати спеції.
- Подрібніть шпинат і цибулю, обсмажте цибулю спочатку на олії, потім додайте шпинат.
- Листкове тісто розділити на дві частини – одну велику частину (2/3 від загальної ваги тесту) розкачати, викласти тісто на застелене пергамент на сковороді, посипати панірувальними сухарями. Потім викласти рибу, зверху смажену зелень. Закриваємо пиріг другим розкатаним пластом тіста.
- Поставте пиріг в духовку на 30 хвилин при 220 градусах.
Смачного!
Смажений сом на сковороді
Багато людей не люблять готувати сома через те, що якщо його не приготувати вміло, він може перетворитися в безформну желеподібну масу. Але з огляду на всі особливості смаження цієї примхливої риби, результат порадує вас смачною ніжною рибкою з хрусткою скоринкою. Загальний час приготування страви разом з замочуванням становить близько 2,5 годин.
Інгредієнти:
- сом – 1 кг;
- борошно пшеничне – 150 г;
- олія для смаження;
- спеції, сіль, прянощі – за смаком.
Спосіб приготування:
- Рибу нарізати шматочками шириною 3-4 см, посолити, поперчити, приправити будь-якими спеціями, акуратно втираючи спеції в рибу. (Секрет при приготуванні смаженого сома: для того щоб риба не «плавала» під час смаження, шматки риби краще замочити на 2 години в розчині солі з розрахунку 1 столова ложка солі на 1 літр води).
- Обваляйте рибу в борошні з двох сторін.
- Паніровані шматочки риби викласти на розігріту з маслом сковороду, обсмажити на сильному вогні з одного боку до золотистої скоринки.
- Переверніть рибу і обсмажте на середньому вогні до золотистої скоринки. Він ідеально поєднується з гарніром з кабачків, брокколі, картоплі, капусти.
Смачного!