Зміст :
Кухня різних народів сповнена приємних сюрпризів. Любите ситні, смачні і прості в приготуванні страви? Жульєн з куркою і грибами родом з Франції. Він буде радувати вас і вашу сім’ю. Прекрасна гаряча закуска або найніжніший сніданок або вечерю.
Складові безпрограшного кулінарного поєднання
- Куряча грудка – 400 г;
- гриби шампіньйони – 500-700 г;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Твердий сир – 200 г;
- Вершки жирністю 10% – 10 мл;
- Борошно пшеничне – 2 ст.;
- Вершкове масло 82,5% жирності – 50 г;
- Рослинна олія, обов’язково рафінована – 2-3 ст.
- Сіль – 1 ч. л.;
- Перець чорний дрібного помелу – 2 щіпки;
- Мелений мускатний горіх – 1-2 щіпки.
Для 6-8 осіб.
Повсякденна магія з точки зору досвіду та навичок
- Курячу грудку необхідно попередньо обсмажити або відварити. Філе нарізати невеликими шматочками. Якщо смажите, то додайте трохи олії і смажте на сильному вогні до тих пір, поки вони не придбають злегка золотистий відтінок. Або відварити.
- Покладіть м’ясо в миску і добре загорніть його в харчову фольгу.
- Очистіть цибулини від лушпиння. Нарізати соломкою.
- Поставте сковороду на середній вогонь, бажано з товстим дном і стінками. Налийте олію, розігрійте і обсмажте овочі.
- Очистіть і наріжте також гриби, додайте до цибулі.
- Смажимо до повного випаровування рідини. Поперчити і посолити. Ви можете робити це як вам подобається.
- М’ясо нарізати соломкою. Додайте в каструлю і перемішайте. Чекаємо буквально пару хвилин. Зняти з вогню.
- Візьміть ще одну сковороду. Розтопіть на ньому вершкове масло. Поступово додаємо просіяне через сито борошно і перемішуємо. Грудочок бути не повинно. Зачекайте 1-1,5 хвилини.
- Тепер поступово додаємо вершки. Перемішувати потрібно відразу ж віночком, щоб в соусі не з’явилися грудочки. Додати спеції, при необхідності посолити. Як тільки закипить, відразу ж знімаємо з вогню.
- Додайте в каструлю разом з куркою. Зробіть масу однорідною.
- Далі викладаємо одну велику або в порційні формочки. Можна взяти глиняні горщики, але не накривайте їх кришками.
- Розігрійте духовку до 1800 градусів Цельсія.
- Поставте майбутній жульєн в тепло на 20-25 хвилин.
Які спеції гарні для жульєну з курки?
Класичний рецепт цієї страви з грибами і курячою грудкою можна видозмінювати на свій розсуд. Зазвичай, соусу дістається найбільше. Відмінно підійде замінник вершків, сметани, можна взяти молоко, щоб знизити калорійність страви. Відтінки смаку будуть різними, але молочні нотки або вершкові відмінно доповнюють гриби.
Також беруться різні сорти твердого сиру. Варіантів незліченна кількість. Кожен сорт привносить в блюдо щось особливе, а при запіканні консистенція вийде зовсім іншою. Французи рекомендують камамбер. Його завжди вибирають для приготування класичного соусу Бешамель. Остаточне право вибору залишається за вами.
Слідкуйте за тим, щоб сири були в міру гострими. Краще брати варіанти без яскраво вираженої кислинки, солодкуваті і м’які.
Також спробуйте додати в соус для запікання трохи білого вина, злегка зволоживши їм сирні посипання.
Будьте гранично обережні зі спеціями. Ви ризикуєте зіпсувати вишуканий смак страви. З пряних трав можна порекомендувати: базилік, петрушку, чебрець, кріп, розмарин. Свіжа зелень потрібна лише в дуже обмежених кількостях. Виключно для прикраси готового жульєну при подачі на стіл.
Тонкощі святкового застілля
Якщо ви готуєте закуски до столу на свято, то можна заздалегідь приготувати жульєн і зберігати в холодильнику. Розігрівайте не раніше, ніж всі сядуть за стіл і скуштують холодні закуски. Обов’язково гарненько підрум’яньте верхівку.
Гарнір в цьому випадку не потрібен. Подавайте ласощі гарячим. Ідеально поєднується з благородними білими винами. Зазвичай гості не залишають від нього ні крихти.